Naktinis žygis „Pergalių ir kovų keliais“

Tradicinis Turistas.lt nuotykių maratonas
2012-09-17
Turistinės estafetės „Vyturio“ progimnazijoje
2012-10-18

Naktinis žygis „Pergalių ir kovų keliais“

Šiemet jau antrą kartą buvo organizuojamas naktinis žygis „Pergalių ir kovų keliais“. Žygio maršrutas: Baisogala – Radviliškis. Žygeiviams tenka atkartoti 1919 m. Lietuvos karių savanorių operacijos Radviliškis-Šiauliai manevrą bei distanciją, kuri sudaro apie 50 kilometrų. Žygio dalyviai ne tik eina, tačiau jų laukia ir improvizuoti patikrinimo postai, kuriuose dalyvius stabdo bei dokumentus tikrina Sovietų Sąjungos represinės žinybos kariai (NKVD), Lietuvos laisvės kovos Sąjūdžio dalyviai, pulkininko Bermonto Avalovo kariuomenės likučiai, 1919 metų Lietuvos kariai savanoriai bei kiti. Taip pat dalyvius nuolatos lydi šūviai, signalinės raketos danguje, prožektorių šviesos, bei už debesų pasislėpęs mėnulis.

Klajūno komandą sudarė Martynas Masilevičius, Reda Rutkūnaitė bei Gintarė Varnaitė. Buvo daugiau norinčių dalyvauti, bet įvairios priežastys sutrukdė jiems tai padaryti. Kadangi žygio taisyklės leidžia dalyvauti tik komandoms, kurios sudarytos iš ne mažiau 5 asmenų, teko ieškoti išeities. Mus draugiškai į savo komandą priimti sutiko mūsų draugai – Panevėžio skautai. Ši bendra 10 žmonių komanda ir pasiryžo įveikti ilgus 50 kilometrų.

Pradžioje dalyviai pažiūrėjo inscenizuotą mūšį, išklausė sveikinimo kalbų ir pajudėjo į ilgą kelią. Netrukus sutemo ir žygis įgavo savo žavesį. Kojos vis sunkėjo, o kilometrai mažėjo vis lėčiau. Startavę 19 val. vakaro mūsiškiai finišą Radviliškio Gražinos pagrindinėje mokykloje pasiekė apie 6 val. ryto. Praktiškai visi užmigo ant valgyklos stalų. Norėjosi kuo greičiau pasiimti diplomus ir važiuoti namo saldžiam miegui, tačiau eilėje prie diplomų tenka „atstovėti“ apie 2 valandas. Trasoje nukamuotiems žygeiviams tai jau per daug. Mokykloje žygeiviai miegojo bet kur – ant valgyklos stalų, suolų, ant žemės, sporto salėj ant čiužinių. Bet visi didžiavosi savimi. Tokia bemiegė naktis suteikia daug įspūdžių, kuriuos dar ilgai prisiminsime.